Spodbudni rezultati raziskave zdravljenja migren s Cefaly

Profesor Jean Schoenen, glavni raziskovalec, nevrolog in profesor na Univerzi Liege v Belgiji je predstavil rezultate PREMICE (Prevention Migraine Cefaly), multicentrične naključne, dvojno slepe, s placebom nadzorovane klinične raziskave za preprečevanje migren s Cefaly® nevrostimulatorjem. 

Klinično študijo so izvedli v petih belgijskih univerzitetnih bolnišnicah na vzorcu 67 bolnikov. Rezultati dokazujejo učinkovitost Cefaly® v primerjavi s placebom za preprečevanje migrene. Po 3 mesecih zdravljenja je bila 50 % pogostnost odziva  bistveno večja v Cefaly® skupini (38,1 %) kot v skupini s placebom (12,1 %). Sedemdeset odstotkov bolnikov je izjavilo, da je zadovoljnih ali zelo zadovoljnih s Cefaly® zdravljenjem. Zmanjšanje uživanja zdravil je izjemno v Cefaly® skupini ( – 37 %) v primerjavi s skupino s placebom (0,5 %). Odziv Cefaly® skupine v uporabi zdravil je bilo znižanje za – 75 %! 

Brez opaznih stranskih učinkov ali kontraindikacij velja Cefaly® za izjemno varen medicinski pripomoček. Ima podobno učinkovitost kot preventivna zdravila, vendar brez stranskih učinkov, prav zato pa prinaša najboljše razmerje varnost-učinkovitost med vsemi migrenskimi zdravljenji.V 5 letih razvoja naprave Cefaly je bilo izvedenih nekaj kliničnih raziskav v protibolečinskih klinikah in specializiranih laboratorijih, pri katerih so preizkušali uporabo naprave Cefaly, kar vključuje:

• 12 laboratorijskih raziskav za določitev izbire najbolj učinkovitih in natančnih pogojev

• 8 poročil o posameznih primerih za potrditev učinkovitosti uporabe pri posebej težavnih primerih,

• 3 testne raziskave več bolnikov, ki jih je prizadel tenzijski glavobol ali migrena,

• 2 slepi raziskavi za potrditev stopnje učinkovitosti.


Skupaj je bilo v raziskave zajetih več kot 5000 terapij, da bi s tem ocenili klinično učinkovitost naprave Cefaly.