Na kaj naprava Cefaly deluje? Na živčne celice.

Cefaly na osnovi električnih impulzov deluje na živčne celice. S fiziološkega vidika zgolj dva tipa celic reagirata na električne dražljaje: mišične celice in živčne celice. Cefaly deluje posebej na živčne celice ali, z drugimi besedami, na same živce, bolečina pa vpliva prav na živce.

Na kateri živec naprava Cefaly deluje?

Na trigeminalni (trovejni) živec. Najpomembnejši živec v glavi, ki vpliva na glavobol, se imenuje trigeminalni (trovejni) živec. Glavna veja se razdeli na dva dela na orbitalnem območju. Elektroda Cefaly deluje na tem območju razcepa in torej deluje na glavno vejo trigeminalnega (trovejnega) živca. Cefaly preko te elektrode posreduje impulze, ki so zelo specifični in posebej prilagojeni trigeminalnemu (trovejnemu) živcu.

Kakšen vpliv ima to na trigeminalni (trovejni) živec? Izločanje endorfinov in TENS.

Cefaly deluje na trigeminalni (trovejni) živec na temelju dveh osnovnih mehanizmov:

a) Mehanizem izločanja endorfinov: Program Cefaly spodbuja delovanje živčnih vlaken (Aδ) trigeminalnega (trovejnega) živca, s čimer se poveča izločanje endorfinov, s tem pa njihovo število. Endorfini so nevrohormoni, ki prinašajo dobro počutje. Z večjim nivojem endorfinov se spremeni prag sproženja glavobola ali migrene, zato se pojavi manj glavobolov.

b) Mehanizem TENS ali mehanizem ”kontrole vstopa”: Program Cefaly visokofrekvenčno spodbuja vlakna (Aβ) trigeminalnega (trovejnega) živca, ki je povezan z občutljivostjo na dotik, s čimer deloma blokira vstop bolečine v živčni sistem. Gre za mehanizem kontrole vstopa ali, z drugimi besedami, dovoda dražljajev bolečine in na osnovi vlaken za občutljivost na dotik.